Туроператорите приветстват по-бързото възстановяване на суми от доставчиците, но поставят под въпрос дисбаланса в защитата на предплатените от потребителите суми. Какво става с авиокомпаниите?

Брюксел/София. Промените в Директивата за пакетни пътувания, приети от Европейската  Комисияна 29 ноември т.г., се посреща със смесени реакции.Европейският Комитет на Асоциациите на Туроператорите и Турагентите (ECTAA) приветства мерките за подобряване на яснотата и ускоряване на възстановяването на суми между отделните фирми в туризма. Асоциацията на българските туроператори и турагенти (АБТТА) като единствен представител на българските туроператори в най-голямата европейска браншова организация напълно подкрепя тази позиция.

ECTAA и АБТТА обаче категорично настояват за включването на система за бързо възстановяване на средства, основана на ускорена държавна помощ, която да е готова за бързо разгръщане в случай на световни ограничения на пътуванията или силно отдалечени рискове в бъдеще.

В същото време се очаква ограничаването на размера на авансовите плащания на туристическите пакети до 25% да повиши цените, да фрагментира търговците и да предостави минимални ползи за потребителите, като потенциално изключи най-уязвимите от тази защитна схема и ги насочи към по-евтини, но незащитени алтернативи. Освен това заслужава критика фактът, че предложените промени не са осигурени с основните инструменти, необходими за ефективно справяне с мащабни кризи.

ECTAA и АБТТА приветстват предложението на Комисията за ускоряване на възстановяването на суми на пътниците и пътуващите с туристически пакети, които са направили резервация чрез туристическа агенция или туроператор. Последното е признание, че те не задържат предплатените от потребителите суми. Изяснявайки правилата за възстановяване на суми между доставчици и организатори, това предложение ще спомогне за ограничаване на финансовия риск за организаторите на пакетни пътувания, особено по време на криза. Необходими са обаче силни инструменти за правоприлагане, за да не се налага потребителите и организаторите да чакат година и половина за възстановяването на средства.

Заедно с това европейските туроператори отново изразяват дълбокото си разочарование от решението на Комисията да наложи ограничения върху авансовите плащания към организаторите на пътуванията. Това ще доведе до повишаване на общата цена на пакетните услуги в ущърб на потребителите.

Предплащанията, извършвани от туристите, които предприемат пътувания чрез ТО/ТА, вече са защитени  от неплатежоспособност на организатора. Eвропейскитетуроператори смятат, че общата защита на потребителите ще се засили, ако се разпространи не само върху пакетите, но и върху отделните услуги, в частност, върху въздушните превози. В момента не съществува никаква защита в случай на фалит на авиокомпаниите. Удвоявайки тежестта, наложена върху посредниците, които не задържат авансово внесените суми, и без да предложи ограничения за финансовия риск на пътуващите самостоятелно, Комисията ще допринесе за намаляването на броя на туристическите пакети.

Освен това въведените правила могат да попречат на организаторите да предлагат разсрочено плащане на туристическите пакети, което ще постави в неизгодно положение уязвимите потребители. Необходимо е по-широко разпространение на правилата за пакетни пътувания в интерес на по-голям сегмент от граждани на ЕС.

Нещо повече, европейските туроператори изразяватразочарованието си от това, че при разработването на предложените промени уроците на пандемията не са напълно отчетени. Въпреки че приветстват включването на мерките, свързани с ваучера като компенсация за неосъществено пътуване, те ги оценяват катонедостатъчни за преодоляване на поредна евентуалнакриза, предизвикана от пандемия или друго широкомащабно събитие, водещо до намалена ликвидност. ECTAA категорично настоява за включване на система за бързо възстановяване на средства, която да е основана на ускорена държавна помощ и може бързо да се разгърне  в случай на ограничения на пътуванията в световен мащаб.

Материалът Eвропейските туроператори посрещат със смесени реакции промените в директивата за пакетни пътувания е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.