София. Wizz Air постигна интензитет на въглеродните емисии от 51,2 грама на пътник/км* през първата половина на фискалната 2024 г. (H1F24). Това е с 8% по-ниско спрямо същия период на фискалната 2023 г.**

Впечатляващите резултати се дължат на дългогодишната стратегията за устойчивост на Wizz Air, която се основава на четири основни принципа – околна среда, хора, управление и икономика. Авиокомпанията непрестанно работи за намаляване на своя екологичен отпечатък и въглероден интензитет, за развитието на своите служители, за социално-икономически принос към регионите, в които оперира, и за укрепване на корпоративното си управление.

Постиженията на Wizz Air в областта на устойчивото развитие през първата половина на финансовата 2024 г. (H1F24) включват:
• Средната възраст на флотилията спадна до 4,2 години, запазвайки лидерското място на WIZZ като авиокомпанията с най-младата флотилия спрямо всички европейски авиопревозвачи с над 100 самолета.
• Дялът на новите самолети с технологията „neo“ във флотилията на Wizz Air нарасна до 57%.
• Подписа споразумение с испанския производител на устойчиво авиационно гориво (SAF) Cepsa за бъдещи доставки.
• Направи първата си капиталова инвестиция от 5 млн. паунда в британска компания за биогорива – Firefly, както и участва в инвестиция от 50 млн. долара в стартъпа за биогорива CleanJoule, базиран в САЩ.
• Стана първата авиокомпания в Унгария, която тества веригата за доставки на SAF в сътрудничество с Neste, MOL и летище Будапеща.
• Постигна изцяло електрически наземни операции по подготовка на самолета за излитане заедно с Aviation Services на летище Фиумичино в Рим, което доведе до намаляне на въглеродните емисии от процеса на наземно обслужване с до 85% на самолет в сравнение с използването на оборудване с дизелови двигатели.
• Бе обявена за „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ по време на Световните награди за устойчивост 2023 на World Finance.
• Стартира нова и първа по рода си програма WIZZ Sustainability Ambassador за своя кабинен екипаж и служителите. Като част от програмата са избрани над 20 посланици на устойчивото развитие, които представляват Wizz Air в 13 държави, в които оперира.
• Броят на служителите нарасна до повече от 8000, с над 1400 нови служители от повече от 100 националности.
• Постигна съотношение 50%:50% между жените и мъжете в цялата организация и 5%:95% между жените и мъжете в пилотската кабина.

* За 12-те месеца до 30 септември 2023 г. въглеродните емисии на Wizz Air са 51,6 грама на пътник/км
** За периода 1 април 2022 г. – 30 септември 2022 г. въглеродния интезитет е 55,6 грама на пътник/км

Материалът Wizz Air с нови големи успехи при намаляване на въглеродния си интезитет е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.