Асеновград. Планинското бижу на Асеновград – пещера „Добростански бисер“ – приключи своята дейност за настоящия сезон. В рамките на 5 месеца обектът е бил посетен от около 5000 туристи.

Пещерата е била разгледана от посетители от цяла България, както и от групи и индивидуални туристи от Италия, Латвия, Турция, Израел, Тайланд, Гърция, Швейцария, Англия, Румъния, Япония, Полша, Германия, Испания, Финландия, Украйна, Холандия, Нова Зеландия, Америка и Мексико. Наблюденията на ОП „Туризъм“ към община Асеновград са, че с всяка изминала година интересът към туристическата забележителност нараства.

„Добростански бисер“ работи от май до септември, включително. Причината е, че в условията на пещерата живеят колонии от прилепи и не е подходящо те да бъдат обезпокоявани през времето, в което зимуват там. Обектът е разположен над с. Добростан, община Асеновград.

Туристите могат да достигнат до туристическата забележителност, след приятна и ненатоварваща разходка сред природата. Пещерата се намира на 5 км. от с. Добростан и на 20 минути пешеходно разстояние от бившата хижа „Марциганица“. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони. Дълбочината на входния отвес е 15 м. За пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.

Материалът Близо 5 хиляди туристи са посетили „Добростански бисер“ през изминалия сезон е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.