София. България е популярна и целогодишна туристическа дестинация за висококачествен здравен туризъм. Потребителите на този вид туризъм получат превантивни, лечебни, рехабилитационни и укрепващи здравето услуги. Във времената след световната пандемия здравният туризъм набира все по-голяма популярност. Грижата за здравето в извънболнична обстановка е предпочитана и задоволява потребността на хората, които комбинират своята почивка с физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние.

Голямото предимство на страната ни е, че притежава множество балнеоложки курорти и минерални лечебни извори. Още по времето на Римската империя много градове у нас са създадени около минерални извори, където са изградени лечебни комплекси, а в тях войниците са били лекувани. Използвали са не само лечебните качества на термалната вода, но и са укрепвали организма си с лечебна кал.

„Превенцията и профилактиката са част от здравето на българите, които могат да се прилагат в балнео и СПА курортите в страната. Здравните центрове в курортите предлагат разнообразно специализирано професионално обслужване. Това утвърди България като дестинация за качествен здравен туризъм. Доброто качество и конкурентната цена привличат у нас все повече потребители, основно от европейски държави, от Северна Америка и Близкия изток. България посреща чужденци и сънародници, които живеят извън страната с цел дентално лечение,  за репродуктивна медицина, както и за лазерните операции в областта на урологията и гинекологията, които водят до ефективно лечение чрез модерна технология. В областта на здравния туризъм България се отличава с модерна база и висококвалифицирани специалисти, които предлагат бързо, качествено и ефективно обслужване“, сподели д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Свидетели сме на исторически успех във взаимоотношенията на България с Германия. Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси включи страната ни в списъка си с държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика. Тази есен една от водещите здравноосигурителни каси в Германия сключи първите директни договори с четири български Медикъл/СПА центъра по Черноморието ни, намиращи се в Албена, Слънчев ден, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена.

„В Германия, още в закона е заложено, всеки здравно застрахован да може да използва превантивна лечебна терапия на всеки три години. Техническата здравна каса възстановява 90 % от разходите за всички процедури от двуседмичния терапевтичен план, който обикновено имат здравноосигурените лица. Пациентът поема разходите за транспорт и нощувка с храна, които ползва“, сподели заместник-главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара Кармен Щрук. Тя каза още, че се водят разговори с медикъл СПА центрове в Поморие, както и от гледна точка на климатолечението, да бъдат включени и планински райони като Сандански, Кюстендил и др.

Кармен Щрук/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Поморийската лиманна кал в наши дни е известна като черното злато на Поморие. Тя лекува, пречиства организма и подмладява. Използва се от няколко столетия за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на кожни заболявания и на такива на периферната нервна система.

Денталният туризъм привлича в България интереса на пациенти от цяла Европа, търсещи идеалното съотношение на цена-качество за тяхното дентално лечение. Доста често хората избират услугата дентален туризъм, тъй като необходимото им лечение е скъпоструващо в страната, в която живеят. Именно затова търсят алтернатива, която разбира се, по никакъв начин не е за сметка на качеството на услугата. Една от основните причини България да се нарежда сред най-предпочитаните дестинации за дентален туризъм е високото качество на денталните услуги и по-достъпните цени спрямо тези в страните в Западна Европа. Освен това, голяма част от пациентите искат да съчетаят полезното с приятното, а именно – да възвърнат функционалността и красотата на усмивката си, като същевременно използват възможността за ваканция, по време на която да опознаят местните и националните забележителности, както и богатата култура на страната ни.

България също се нарежда на челните места по брой специалисти по дентална медицина, чиято работа се откроява с качество на най-високите световни стандарти. Разбира се, и членството ни в Европейския съюз предоставя удобство в денталния туризъм, като позволява на потребителите по-лесно и бързо да преминават през границите.

В страната се провеждат множество фестивали на здравето и форуми, които са трибуна за обсъждане на актуални теми и за създаване на стратегии за развитие на отделните подвидове към здравния туризъм.

Днес много университети в страната създават кадри, които желаят да развият кариера в здравния туризъм.

„Възприемам здравния туризъм като интернационално поле за работа, образование, култура, наука и дипломация. В него интердисциплинарни екипи от туризма и здравеопазването могат да се допълват в общата си работа за постигане на по-добро здраве за хората, за качество на живота и за икономически растеж. В настоящия период има добър синхрон между институциите, представителите на бизнеса, академичните университетски екипи от Медицински университет – Варна, Икономически университет-  Варна, Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Министерство на туризма, и посолствата на България в Германия и Австрия, на медиите за позиционирането на България на пазарите за здравен и спа туризъм в Германия и Австрия“, сподели пред Bgtourism.bg проф. Тодорка Костадинова – зам.-ректор на Медицинския университет във Варна и член на Борда на директорите на Европейската асоциация по здравен мениджмънт в Брюксел.

Проф. Тодорка Костадинова/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Предизвикателствата днес (военни действия в Европа и в Близкия изток, световна пандемия, стрес на работните места и др.) и застаряващото население в Европа отличават необходимостта от инвестиция в здравето, а природните ресурси и квалифицираните кадри позиционират България сред най-подходящите дестинации на картата на здравния туризъм.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Материалът България – дестинация за целогодишен здравен туризъм, с ефективни и качествени услуги на конкурентни цени е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.