Пловдив. „Вила Флавия“, елегантен бутиков хотел в сърцето на Пловдив, пази едно от съкровищата на древния град. Отлично съхранени останки от обществена римска баня от II век са разкрити в основите на сградата през 2016 г.

Части от римската баня

Това е моментът, в който работата по бъдещия туристически обект от обикновено бизнес начинание се превръща във вълнуващо приключение. Целта е безценните находки да се запазят като част от изкусно изграден архитектурен ансамбъл, който предлага елитен хотелски комфорт в атмосфера, която връща времето назад.

Резултатът е впечатляващ. Под стъкления под на изисканото фоайе се виждат чудесно експонираните останки от римската баня. Всеки детайл от работата, свързана с откритите исторически артефакти, е съгласуван със специалисти от Министерство на културата и одобрен от експерти.

Фоайето е в приятен стил „ретро“

Днес гостите на хотела са силно впечатлени от находките, а персоналът на хотела е повече от гостоприемен и подготвен с интересен разказ за историята на мястото. Предвидена е и възможност за разходка и снимки край руините. Това е моментът, в който може да се почувства силата на думите, написани от римския летописец Лукиан за древния Филипополис: „Красотата му блести отдалеч…“ Това пише хронистът за величието на този важен център на империята, а днес, под името Пловдив,  признат за най-стария жив (или постоянно обитаван) град в Европа.

Историческите открития, направени през последните години, разкриват името на Тит Флавий Котис, като един от управниците на Филипополис. Личност с големи заслуги за грандиозното строителство в римската метрополия. Именно този Флавий, две хилядолетия по-късно, се превръща в „кръстник“ на „Вила Флавия“. Място, което съчетава магията на миналото с най-добрите практики в областта на хотелския мениджмънт. Освен богата закуска с отлична храна, „Вила Флавия“ предлага възможност за организиране на ексклузивни събития до 20-25 човека.

Детайл от фоайето на „Вила Флавия“

Стилна мебелировка в стаите, която представлява забележителна комбинация между ретро стил и съвременно удобство. Симбиоза между класика и модернизъм, съчетаваща всички съвременни удобства. Както и безкомпромисно качество на обслужването.

С „Вила Флавия“ нашият стремеж е да направим нещо по-различно, да оставим една красива следа в сърцето на Пловдив, да предложим изживяване в истинския смисъл на думата – споделя Валентина Бабикова, управител на хотела. – Радваме се, когато нашите гости оценяват атмосферата, носеща носталгия към миналото. Сега светът е силно комерсиален, но „Вила Флавия“ носи духа на едни години, когато всичко е било по-спокойно, по-истинско, дори и отношенията между хората. Не сме щадили средства, за да може при нас да се усеща силната връзка между добрите майстори – ковачи, дърворезбари, каменари, с техните изконни материали.“

Символичната стълба във „Вила Флавия“

В двора на хотела, сред експонирани автентични римски колони, е изградена съвременна гранитна скулптура, която носи и специална символика. Това е метафорична стълба, чиито най-долни стъпала са начупени и накривени. Усещането, е че те изникват изпод земята, от античността. Символизират миналото и останките от римско време, съхранени в основите на сградата.  Следващите няколко стъпала са функционални, равни и правилно подредени. Сякаш водят към уютна градска къща от по-близки времена. Те символизират настоящето, традициите, видът на къщата такъв, какъвто е към момента. За да преминем към последната част от стълбата, извисена към небесата, която ни отвежда към нематериалното, духовното, ирационалното, необозримото бъдеще. От последното стъпало се отронват малки капчици вода, които се връщат при своя извор. Така е пресъздадена приемствеността между поколенията и кръговрата на живота. Това, че всичко стъпва върху историята и ние трябва да я уважаваме, да я надграждаме и да даваме от себе си за едно по-добро бъдеще. Стълбата е елегантно вплетена в логото на „Вила Флавия“ и слогана „Опознай миналото. Отпразнувай бъдещето.“ Този символ въплъщава в себе си цялостната концепция, по която е изграден комплексът.

Гледка към Пловдив

„Надяваме се нашият хотел да бъде отправна точка за хора, които ценят културно-историческо наследство и непреходността – казва Валентина Бабикова.

Стаите са обзаведени с вкус

– Всички, които търсят уютно място, уединеност и съвременни удобства ще ги намерят във „Вила Флавия“.

Престижните награди

„Вила Флавия“ печели престижни награди, както за принос към развитието на културата, така и за уникалния си дизайн.
Екипът, който стои зад изграждането на уникалния пловдивския хотел, в началото на октомври получи приз в столицата на Словения – Любляна. Отличието е за победител в BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS. Награда „Пловдив“ за реален принос в развитието на културния живот на Пловдив е връчена през пролетта на 2023 г.

Кристиан Иванов

Материалът „Вила Флавия“ пази съкровище на Пловдив е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.