Анкара. Първият кабинков лифт в рамките на системата на градския транспорт в Турция функционира в турската столица Анкара, съобщи БТА. Транспортното съоръжение свързва района Кечийорен с намиращия се на много по-голяма надморска височина квартал Шентепе.

Лифтът функционира от 2014 г. и облекчава значително изключително натоварения градски транспорт в града с население над 5,5 милиона. Освен това от кабинките се разкриват уникални гледки над турската столица, заради което много хора, главно младежи, обичат да се возят на лифта.

Билетчето за едно пътуване струва колкото билет за останалите видове градски транспорт в турската столица – едва 17 турски лири (около 1,14 лева). Кабинковият лифт е свързан с метрото в Анкара (с метространция „Йенимахалле“).

Засега сравнително малко туристи знаят за тази възможност да се насладят на невероятни гледки над Анкара. Кабинковият лифт наистина е идеален вариант за тези, които искат да видят столицата на Турция от птичи поглед и да наблюдават града от различна перспектива.

Лифтът е пуснат в експлоатация на 17 юни 2014 г., когато започва да функционира линията по маршрута „Йенимахалле“ – „Юнус Емре“. На 20 май 2015 г. са открити станциите „ТРТ-Сейир“ и „Шентепе“, след което линията включва общо четири станции. Тя се обслужва от 106 кабинки, в които могат да пътуват максимум десет души. Общата дължина на линията е 3257 метра (в едната посока). Това разстояние се изминава средно за 13,5 минути.

В рамките на мерките срещу разпространението на КОВИД-19 пътуването с лифта бе временно преустановено от 21 март 2020 г. до 8 април 2022 г. По линията може да пътуват до 2400 души на час или 250 хиляди души месечно. Лифтът работи всеки ден от 6:00 ч. до 21:00 ч.

Кабинковият лифт може без проблем да се използва от възрастни хора и от хора с увреждания. Всички кабинки са оборудвани с камери за наблюдение, има възможност за пускане на музика и за извършване на анонси. Кабинките имат бутони за спешни случаи и естествена вентилация.

Съоръжението включва 20 стълба, като най-високият е 67 метра. На всеки от стълбовете има спасително оборудване. Лифтът не работи единствено в дните с много силен вятър.

Материалът В Анкара работи лифт като част от градския транспорт е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.