Банско. Съвместно с Министерство на туризма, Община Банско организира работна среща преди началото на активния зимен туристически сезон. В нея взеха участие зам.-министър Ирена Георгиева, Мая Никовска – от дирекция „Туристическа политика“ на министерството, Мария Димова – управител на област Благоевград, представители на държавни институции, контролни органи и местния туристически бизнес.

При откриване на срещата, кметът на община Банско Стойчо Баненски набеляза основните задачи за постигането на успешен туристически сезон. Те са свързани с добрата координация и взаимодействие между бизнеса, държавните и местните органи на управление и контрол, така че да се осигурят спокойни, сигурни и безопасни условия, както за гостите на общината, така и за работещите. Кметът се ангажира да бъде посредник между бизнеса и държавните институции за преодоляване на пречки, които затрудняват ефективната работа в най-натоварените месеци.

Като основни проблеми от страна на бизнеса бяха поставени нерешените въпроси с изграждане на втори кабинков лифт, недостига на квалифицирана работна ръка, проблемите със сивия сектор и облекчаването на визовия режим за туристи от Турция и други страни.

На срещата бяха изнесени статистически данни, които показват добрите резултати в туристическия бизнес в община Банско през 2023 г. Оптимистичните очаквания за новия сезон са за ръст от около 2%. За да бъде постигнат ще се работи за привличане на туристи от нови пазари от балканските страни и Централна и Западна Европа, заяви зам-министър Ирена Георгиева.

Материалът В Банско обявиха основните задачи за постигането на успешен зимен туристически сезон е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.