Атина. Очаква се приходите от туризъм в Гърция през тази година да надхвърлят 20 милиарда евро, счупвайки рекорда от 18,2 милиарда евро през последната година преди пандемията, т.е. през 2019 г., съобщи Bulgaria ON AIR.
Пристиганията на чуждестранни пътници през първите осем месеца на тази година (януари-август) са се увеличили с 18,4% спрямо миналата година, докато приходите от пътувания възлизат на 14,66 милиарда евро, което е увеличение с 15,3% в сравнение спрямо съответния период на 2022 г. и с 10,89% спрямо осемте месеца на 2019 г., когато са достигнали 13,22 млрд. евро. Само през август темпът на растеж спрямо четири години по-рано е по-малък и възлиза на 6%. Данните  показват, че приходите през август възлизат на 4,31 милиарда евро срещу 4,1 милиарда евро през 2019 г.

Удължаването на туристическия сезон се дължи и на спада на регистрираните безработни през септември в сравнение с август по данни на БЗР, тъй като фирмите от секторите, свързани с хотелиерството, почти не съкращават. Тези изключително обнадеждаващи цифри подкрепят мнението, което сега преобладава в Министерството на икономиката и финансите, че безработицата ще спадне допълнително през следващите месеци

Материалът Гръцкият туризъм бележи рекорди, хотелите остават отворени през октомври и ноември е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.