Брюксел. Професионалната асоциация на летищните оператори „Международен съвет на летищата“ (ACI) съобщи, че очаква през 2024 г. през аерогарите в Европа да преминат повече пътници в сравнение с периода преди пандемията от КОВИД-19, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Броят на пътниците ще се увеличи с 1,4 на сто в сравнение с предпандемичната 2019 г., обяви в Брюксел летищната асоциация. Тя ревизира нагоре прогнозата си за идната година, след като беше обявено, че през август пътникопотокът през аерогарите се е увеличил с 11,6 на сто на годишна основа. Въпреки това се очаква пътниците, преминали през европейските летища през тази година, да е с 4,5 на сто под нивото отпреди пандемията.

Летище Истанбул отчита най-голям ръст (+12,6 на сто) на пътникопотока през август спрямо 2019 г. С най-голям спад при броя на пътниците (-15,3 на сто) в сравнение с предпандемичния период, сред най-големите летища в Европа, е това във Франкфурт.

Материалът Догодина през летищата на Европа ще преминат повече пътници от преди пандемията, според летищните оператори е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.