Павлина Илиева – председател на Сдружение на туроператорите и туристически агенти „Обединение Бъдеще за туризма“, пред Bgtourism.bg

– Госпожо Илиева, повече от седмица сме свидетели на кървавия конфликт между Израел и Хамас. Какви са последиците за българския туризъм и каква е равносметката?
– Последиците са пагубни. Разбира се, в Израел е обявена война и по тази причина всички пътувания от страна на туроператорите са отменени и прекратени. Всички туристи, които са пътували с организиран туроператор, бяха прибрани още с първия правителствен самолет.
Относно отменените полети до Израел и съседните държави на Израел, както и от Израел до България, мога да кажа, че тук ситуацията е малко неясна. Всички туристически пътувания за клиентите бяха отменени за Израел, но авиокомпаниите започнаха отново една нечестна игра. Повечето полети остават заложени и се разбира, че няма да пътуват едва в деня на излитане. Казвам, че е нечестна играта, защото това за бизнес отношенията означава, че се движим по договор – всички плащания към авиокомпанията трябва да се извършат, а когато полетът не се осъществи и самолетът не излети, тогава отговорът е – изберете си друга дата, но не и възстановяване на средствата. Туроператорът обаче е длъжен да възстанови сумите за Израел, но доставчикът – не, както разбираме. Ние като бизнес сме отново в капан!

Не мога да дам точна бройка какъв процент туристи са отказали да пътуват, но това, което наблюдавахме миналата седмица на чартъра за Йордания сутринта, от цял самолет не дойдоха около 6-ма пътници, а за Египет бяха всички. Големият проблем тук е колко ще издържат туроператорите на играта на нерви и колко от туристите ще проявят здрав разум в ситуацията. Проблемът при нас не са реалните събития в Йордания и Египет, а препоръките на Ситуационния център към МВнР. От тях в момента тече противоречива информация и всички ние стоим в ступор, без да знаем как да реагираме. Израел е ниво 4, защото има война, но Египет и Йордания също са в ниво 4, без да има форсмажор или непреодолими обстоятелства в дестинациите. Няма обяснение от властите за ситуацията, а само се публикуват нива, зад които никой не знае какво стои и една препоръка, която по закон не е основание ние да откажем пътуванията с договор. Патовата ситуация за бизнеса е направена от институцията Ситуационен център. Ако има действително заплаха или опасност, нека да излязат и да кажат че ЗАБРАНЯВАТ пътуванията, а не да препоръчват.
Естествено, че нови резервации от началото на конфликта почти няма в тази страхова психоза, която се наложи на населението и това е напълно обяснимо.

– Какво се случва с почивките на хората, които не могат да реализират своите пътувания сега и как туроператорите ще излязат от това поредно сериозно предизвикателство?
– Много хубав въпрос. Оставени сме за пореден път в ситуация, създадена от институцията Ситуационен център към МВнР, в която бизнесът сам да вземе решението. Но тук ние взимаме мерки без емоционални чувства, а според юридическата ни обвързаност с клиенти и контрагенти. За съжаление, това решение е лишено от емоция и клиентите трудно го разбират, но ние вече имаме лошия опит от Ковид.

– Очертава ли се скоро в България да започне да работи Гаранционен фонд. До къде стигна общата работа с Министерството на туризма за създаването му?
– Тук имаме новина. Към Министерството на туризма отново има създадена работна група, която всяка седмица се събира за работа по Гаранционния фонд (ГФ). За неговата поява обаче се опасявам, че ще е нужна може би една година и то при запазване на това темпо на работа. Въпреки това, ГФ в тази ситуация щеше да е полезен за пътуванията до Израел, но не и за Йордания и Египет, защото в тези дестинации местните власти не са обявили непреодолими обстоятелства или форсмажор. Обаче, от няколко дни наблюдаваме нещо много необичайно от страна на застрахователите, които първи, както по времето на Ковид, така и сега ни уведомяват, че няма да сключват застраховка отмяна на пътуване за трите държави. Независимо, че покритието така или иначе не включва война. Корабът се разклаща и мишките бягат първи. Какво да кажа, оставени сме сами ние и клиенти да се справяме без институциите да вземат решение, а ние трябва да разчитаме на тях. Къде е министър Динкова? Това е ситуация вече 10-и ден, но тя до момента не ни е потърсила да попита какво се случва при вас, какъв е проблемът, можем ли да реагираме някак? Министър Динкова просто за нас е абдикирала в тази ситуация, ако изобщо е разбрала, че е в нейния ресор.

– С кои дестинации българските туристи заменят пътуванията си до Израел, Египет, Йордания? Какви резервации правят сънародниците ни след началото на конфликта в Близкия изток?
– В момента хората избират пътувания в Европа, Дубай, далечни дестинации. Надявам се скоро институциите и специално МВнР да си даде сметка какъв е резултатът от всяко тяхно решение, изнесено в публичното пространство. Ако има нужда и основание, нека да се изкажат конкретно – разрешава или забранява, а не препоръчва. Всички останало е само всяване на страх от неизвестното, без да се носи отговорност.

Разговаря Руслан Йорданов

Материалът Конфликтът в Израел отново постави туроператорите в патова ситуация е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.