София. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков и зам. председателите Филиз Хюсменова и Никола Минчев,  посрещнаха на  летище София 92 българи и 1 хърватин, които се прибраха от Израел днес, около 18 часа,  с  правителствения самолет. В самолета заедно  със сънародниците ни пътува министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. На правителствения ВИП бяха и зам. министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова, гл.комисар Димитър Кангалджиев, зам.главен секретар на МВР и ст.комисар Любомир Николов, директор на СДВР.

 

„ Благодаря на сънародниците ни за търпението и се радвам, че успяха да се приберат безопасно в България от Израел с помощта на специалния хуманитарен полет, организиран от българското правителство“, каза на брифинг на летището вицепремиерът Габриел.

„Грижа за сънародниците ни и координирани действия- това бе движещата сила на организацията на днешния полет“, коментира вицепремиерът Габриел.

Тя уточни, че от вчера по нейно разпореждане е активиран извънреден щаб в МВнР с цел идентифициране и осъществяване на контакт с намиращите се в Израел българи, които се нуждаят от съдействие.

„Към момента няма данни за пострадали българи, а с посланика на България в Израел, Славена Гергова, сме в постоянна връзка. Използвам случая да благодаря на министър Георги Гвоздейков,  посланика на България в Израел, Славена Гергова и екипа на посолството ни в Тел Авив. Благодаря и на ситуационния център към МВнР и неговия директор Таня Димитрова за осигуряването на безопасното придвижване на сънародниците ни до летището и цялостната ангажираност“, каза Мария Габриел. 

Вицепремиерът е провела вече разговор с външния министър на Израел, Ели Коен, и е изразила солидарността на България с Израел.

Габриел подчерта, че продължават усилията  за оказване на  съдействие на българите, които все още са в Израел и са изразили желание за помощ. Тя съобщи, че са предприети необходимите организационни усилия за осъществяване на втори полет още тази нощ, като за него са се заявили повече от 80 българи.

Министър Гвоздейков обясни, че има готовност правителственият „Еърбъс“ да извърши втори полет до Израел. „Преди минути получихме разрешение за извършване на полета за Тел Авив“, посочи транспортният министър. Георги Гвоздейков подчерта, че благодарение на добрия синхрон между институциите България е първата страна, която извежда свои граждани в организирана мисия. „Има заявено желание и от други държави членки да превозим техни граждани, така че при възможност ще направим и това“, каза министър Гвоздейков.

Посолството ни в Тел Авив е отворило две телефонни линии за спешни случаи:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на

имейл: crisis@mfa.bg

тел: +359 2 948 24 04

 +359 2 971 38 56

Материалът Мария Габриел: С грижа и координирани действия реализираме връщането на сънародниците ни от Израел е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.