През 2024 г. София ще е Световна столица на спорта. Българските градове и курорти разполагат с богати и разнообразни спортни календари

София. Български курорти и градове все повече инвестират в спортен туризъм, с който целогодишно привличат гости. Основната цел на пътуването при този вид туризъм е практикуването на определен вид спорт и задоволяване на потребностите на туристите от спорт и отдих. Тази отлична комбинация днес срещаме в много български дестинации. Една от тях е ваканционно селище Албена, което благодарение на своята богата спортна инфраструктура целогодишно е домакин на десетки прояви от националния и международен календар.

През годините в курортния комплекс са се организирали световни и европейски първенства и купи по бокс, петанк, баскетбол, снукър, шах и др., на международни турнири и квалификации по футбол, конен спорт, бридж и др., на държавни първенства по бадминтон, тенис, тенис на маса. Чудесната плажна ивица с чист и фин пясък позволява да се провеждат турнири по плажен волейбол, плажен футбол, плажен тенис, плажна борба и др.

В спортната база в Албена може да се упражняват близо 50 вида спорт на открито и закрито както за любители, така и за професионалисти. Годишно курортът генерира десетки хиляди нощувки от спортен туризъм. През последните 5 години комплексът заслужено е носител и на престижната титла Европейски курорт на спорта, а на 16 юли 2016 г. Албена влезе и в Книгата на Гинес със световен рекорд за най-много таблоиграчи, които в спортната зала упражняваха играта с двата зара в рамките на 1 час – общо 644 души записаха българската дестинация в популярната книга.

Виненият туризъм в България – многообразие, ексклузивност и вълнуващи емоции

Непосредствено до Албена – между Балчик и Каварна, има три голф игрища на световно ниво. Към тях задължително трябва да прибавим и невероятния голф комплекс от затворен тип, разположен между Пирин, Рила и Родопи.

Модерните комплекси край морето и във вътрешността на страната позиционираха България на картата на голф туризма с модерните си игрища, проектирани от световноизвестни експерти. Целогодишно те привличат гости от чужбина, които комбинират своята ваканция с игра на голф и почивка в супер луксозните хотели в голф комплексите.

По българското Черноморие са създадени условия за практикуване на разнообразни спортове и дейности. В Бургас, част от календара на тематичните седмици, е Спортен уикенд, чрез който местните жители и гостите на града имат възможност да се включат в разнообразни спортни прояви. Богатият и разнообразен календар със спортни събития позиционира Варна на картата на спортния туризъм, привличайки едни от водещите отбори и индивидуални спортисти по волейбол, художествена гимнастика, хандбал, спортна гимнастика и много други. Партньор на редица спортни събития е Министерството на туризма, което подкрепя всички прояви и личности, които градят позитивния имидж на страната.

Министърът на туризма Зарица Динкова подкрепя българските национали

Зарица Динкова: За мен е изключително важно да започнем да говорим за съотношението цена-качество на продукта

Спортният туризъм е изключително важен за туристическия бранш. Той популяризира дестинацията и създава имидж на България, пълни легловата база и прави заетост на хотелите в целогодишен аспект. Всички видове спорт, включително плажните и водните /водни скокове, водна топка, синхронно плуване, състезания по плуване, плажен волейбол, плажен хандбал и др./, дават възможност през всички сезони за плавна динамика на спортните събития. Винаги отборите ги настаняваме в хотелите с пълен храноден, което допълнително спомага за по-добрите икономически резултати. Отборите са следвани от фенове и агитки, които също се настаняват, хранят и спомагат за развитието на местния туризъм. Много често фен клубовете резервират по-голям престой, за да съчетаят мачовете с кратка ваканция в конкретната дестинация.

Всички фенове ползват транспорт, посещават ресторанти, шопинг и др. услуги в града. Отборите винаги ползват зали в хотелите за тренировъчни тактики и подготовка за мача или състезанието. При детските и младежките спортни състезания отборните състезатели винаги са придружени от родителите си, които допълнително пълнят хотелите. Този вид спортни туристи имат огромна маса последователи в социалните мрежи и когато споделят снимки или се отбелязват от хотелите, създават рекламна мрежа от новини, снимки и правят безплатна реклама на голям брой потенциални гости и туристи“, сподели пред Bgtourism.bg хотелиерът във Варна Павлин Косев.

Павлин Косев

България има своето специално място в световния спорт и редица личности неведнъж са ни карали да се гордеем с успехите си и световните рекорди. Днес те са в основата за провеждането на събития и мастър класове в малките и големи населени места в цялата страна. Сред първенците по брой събития е град София, който през 2018 г. бе отличен с титлата Европейски град на спорта, а през 2024 година ще е Световна столица на спорта – звание, което се присъжда от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe, а тържествените церемонии се провеждат в Европейския парламент в Брюксел.

Още на 8 октомври столицата ще защити реномето си на спортен град с традиционния Софийски маратон, в който ще се включат хиляди сънародници от страната и чужденци от десетки държави.

През годините малки и големи градове в България също са били носители на титлите Европейски град на спорта – сред тях са: Чепеларе, Панагюрище, Монтана, Бяла, Горна Оряховица, Бургас, Пазарджик.

Традициите на страната ни в спорта са в основата в последния петък на септември всяка година да се провежда Европейски ден на спорта в училище, а на 6 април е Световният ден на спорта, който у нас също се отбелязва с множество прояви. България активно се включва и в Европейската седмица на спорта през есента.

Сред емблематичните спортни събития е „Дунав Ултра“ – 740-километров туристически веломаршрут в Северна България. Веломаршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват поречието на реката. През страната минават и два от маршрутите на мрежата Евровело, инициирани от Европейската федерация по колоездене. Това са Евровело 13, който се движи по протежението на Желязната завеса, и Евровело 6, следващ реките Лоара, Рейн и Дунав.

Буйните реки в страната – Струма, Искър, Места и др. привличат търсачите на адреналин. В района на Искърското и Кресненското дефиле се организират рафтинг и каякинг спускания по бързеите на реките.

Условия за парапланеризъм и делтапланеризъм има и в района на Витоша, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Албена.
През предстоящия зимен сезон България за първи път в историята си ще домакинства в един сезон на стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини и по сноуборд. Най-добрите алпийци ще карат в две от най-атрактивните дисциплини – гигантски слалом и слалом, на 10-и и 11 февруари 2024 година в Банско. Пампорово пък ще приеме за първи път състезания от ранг Световна купа. Двата старта по сноуборд в паралелния слалом ще се проведат на 20-и и 21 януари 2024 година.

Все повече градове и курорти в България правят сериозни инвестиции в спортния туризъм. Те се отразяват не само на социалния и здравословен начин на живот, но имат и реален ефект върху местната икономика. Ежеседмично държавните първенства в колективните и индивидуални спортове обогатяват календара в малките и големите населени места, а проявите от световния и европейски календар пък са възможност страната ни отново да получи поредната си доза самочувствие и престижна реклама.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма

Материалът Спортният туризъм – златна възможност за целогодишна заетост и позитивен имидж е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.