Истанбул. Турция е посетена от 45,2 милиона туристи през първите 9 месеца на годината е реализираните приходи от туризъм са 42 милиарда долара. Това съобщи министърът на културата и туризма Мехмут Нури Ерсой на пресконференция в Културния център „Ататюрк“ (AKM). Той посочи, че страната е посрещнала 5 милиона гости повече спрямо същия период на м.г., а общите постъпления за 2023 г. очаква да бъдат 55,6 милиарда долара.

Снимка Министерство на културата и туризма на Република Турция

„Време е за трансформация в туризма. Качеството, а не количеството, вече ще бъде на преден план. Виждаме колко успешни бяха нашите стратегии и практики по този въпрос. Преживяхме много поредни кризи в нашата страна, но Турция постига целите си в съответствие със стратегията си през 2018 г.“, каза Ерсой.

От 15 януари 2024 г. ще бъде въведена система за управление на посетителите на Света София в Истанбул, каза още министърът. Той посочи, че от тази промяна няма да бъдат засегнати турските граждани, които посещават Света София за религиозни цели. Мобилно приложение ще предлага информация на 16 езика чрез приложение с QR код и слушалки. През 2020 година туристическата атракция отново стана джамия след нареждането на президента Реджеп Ердоган, преди това беше музей, а първоначално Света София е била построена като православна християнска катедрала. Днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Започна абонаментната кампания за списанието на Bgtourism.bg

Променихме учебната програма. Сега в професионалните технически гимназии по туризъм се обучават с езикова насоченост, а учениците стажуват от април до края на октомври в хотели в рамките на протокола с техните преподаватели. Тоест те получават подходяща практическа подготовка и завършват като учат 3 езика. По време на стажовете си получават доход над стажантската заплата. Системата работи много добре. Когато започнахме тази практика, имаше 76 професионални гимназии по туризъм. Всички те бяха преобразувани в технически гимназии. 76 не бяха достатъчни. Някои технически гимназии също бяха преобразувани в туристически технически гимназии по желание. Оттук нататък поне 200 професионални гимназии ще бъдат професионални технически гимназии по туризъм, съгласно подписан с Министерството на националното образование“, добави Мехмет Ерсой относно темата с кадрите в туризма.

Министърът подчерта значението на гастрономията в туризма и каза, че новите градове, включени в списъка в Турция, ще бъдат обявени при пускането на ръководството на Michelin на 9 ноември и че Измир, Чешме, Урла и Бодрум ще бъдат включени в Концепция на ръководството на Michelin. Турция работи сериозно и върху сертификата за устойчивост. Ерсой заяви, че близо 7 хиляди хотела са завършили процеса на критериите за устойчивост.

Материалът 45,2 милиона туристи посетиха Турция през първите 9 месеца на годината, от 15 януари 2024 г. чужденците ще плащат входна такса в Света София е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.